"Vanaf de duinen kun je de hoogbouw van de binnenstad zien," vertelt Duinwachter en Specialist Fauna Jasper. "Dat contrast tussen natuur en stad vind ik bijzonder." De duinwachter woont zelf aan de duinrand en vindt het geweldig om zijn kennis en eerder opgedane ervaringen in te zetten voor het natuurgebied. "Eén van de vele taken van een duinwachter is het monitoren van alles op het gebied van flora en fauna. Maar we doen nog veel meer! We zien er bijvoorbeeld op toe dat de regels in het duingebied worden nageleefd. En we geven voorlichting op scholen en verzorgen excursies." Een heel afwisselende baan.
Jasper vertelt wat hij zo leuk vindt aan zijn werk als duinwachter: "je bent lekker buiten, je werkt in een team en geen dag is hetzelfde." In zijn werk ziet hij vaak de combinatie van de niet-menselijke natuur en mensen: "mensen interacteren met hun omgeving en maken op hun manier ook deel uit van die natuur. Dat maakt de functie van duinwachter uitdagend, want je wil dat het natuurgebied gewaardeerd wordt, zonder het te verstoren." Er gaan bijzondere dingen gepaard met het werken in de natuur. "Zoals het vinden van een hele nieuwe orchideesoort, die zich inmiddels lijkt uit te breiden!" Jasper vindt het mooi dat er zoveel biodiversiteit te vinden is in zo’n klein gebied in zo’n drukbevolkt deel van Nederland.
Naast Duinwachter is Jasper Specialist Fauna; daar gaat de helft van zijn tijd naartoe. "Meijendel is een bijzonder gebied. Wat veel mensen niet weten is dat het de ideale verblijfplaats is voor heel veel vleermuizen, waaronder de meervleermuis, een zeldzame diersoort in Nederland. Inmiddels is ons gebied zelfs uitgegroeid tot een van de belangrijkste overwinterlocaties voor heel Noord West-Europa. En dat brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee." Als natuurbeheerder zorgt Dunea voor de dieren die er leven. Onder de Natura 2000-wetgeving moet het gebied in stand worden gehouden of worden verbeterd. "Zo bleek het onlangs nodig dat we de plekken waar deze dieren overwinteren nog beter moesten beschermen tegen verstoringen. Dat hebben we gedaan in nauw overleg met vleermuizendeskundigen die daar bepaalde eisen aan stellen. Ook werken we met vrijwilligers die de wintertellingen doen, al zo’n veertig jaar." Zo’n operatie heeft de nodige coördinatie nodig. "Door de tellingen weten we precies hoe de vleermuispopulatie zich ontwikkelt."
Faunabeheer gaat verder dan alleen vleermuizen. Ook reëen, konijnen en runderen komen aan bod. "Zo bekijken we de invloed van konijnen op het grijze duin", licht Jasper toe. Grijze duinen zijn zandduinen die voornamelijk met lage vegetatie begroeid zijn. "Als je in Den Haag woont, dan vind je het grijze duin misschien niet zo bijzonder. Maar op Europees niveau is Nederland belangrijk als het gaat om grijze duinen en wereldwijd gezien zijn onze duinen ecologisch gezien uniek!"
Konijnen zorgen met hun graaf- en eetgedrag voor dat de begroeiing die hoort bij de grijze duin ook in de toekomst in balans blijft. "Hoe dat precies in zijn werk gaat en welke acties we binnen Dunea willen ondernemen, onderzoek ik met meerdere afdelingen binnen Dunea. Onlangs bracht Dunea bijvoorbeeld een onderzoek naar buiten, waaruit naar voren komt dat konijnen heel nuttig zijn in de duinen, omdat zij specifiek de kleine en voedselrijke kiemplanten eten. Zo wordt nieuwe groei van bomen en struiken gehinderd. Dat klinkt gek: minder bomen. Maar dat zorgt ervoor dat duinen niet verbossen en dat ons duingebied een fijne plek blijft voor de dieren en planten die hier leven," legt Jasper uit.
Toen Jasper het telefoontje kreeg dat hij bij Dunea aan de slag kon, gaan gebeurde er iets bijzonders: ‘’ik was toevallig in zee bij Meijendel en toen zwom er een lederschildpad langs. Mijn afstudeerproject ging over zeeschildpadden, dus voor mij was dit een zeldzame ontmoeting. Echt een heel speciaal moment."
Update: inmiddels is Jasper doorgegroeid naar de functie van Ecoloog / Adviseur Natuurbeheer.